Nacionalni park “Tara”

MAPA

Avgust, 2017.

Zapadna Srbija ponosi se jednom od najlepših planina, ime joj je Tara.

DSC_0010

Pored magistralnog puta Valjevo – Bajina Bašta pružaju se prelepi pejzaži koji zaustavljaju svakog prolaznika kroz ovaj deo naše zemlje.

DSC_0009

Sa vidikovca “Kapija Podrinja”, na Povlenu pruža se izuzetan pogled na planinske predele kako u Srbiji tako i u susednoj Republici Srpskoj. Kapija Podrinja predstavlja ulazak u drinsku dolinu.

DSC_0023

Moćna Drina, dugačka 346km. Zanimljivo da je u stara vremena nosila ime Zelenka, po boji vode.

DSC_0024

Zanimljiva atrakcija na Drini je “Kućica na steni”. Jedan je od najprepoznatljivijih simbola Bajine Bašte i Podrinja.

DSC_0029

Vodopad i reka Vrelo, u narodu poznata kao Godina jer je dugačka kao broj dana u godini, 365m. Nalazi se u podnožju planine Tare, u selu Perućac. Spada u listu od 5. najkraćih reka u Evropi.

DSC_0031

Temperatura vode joj je od 4 do 10 stepeni. Pored vodopada i izvora , reka Vrelo poseduje jednu staru vodenicu.

DSC_0032

Podseća na neka stara vremena.

DSC_0034

Jedan od vidikovaca na Tari sa kojeg se jasno kao dan vidi Perućačko jezero i brana.

DSC_0136

Jezero Spajići, Zaovine. Sem plavog neba sve je okupano zelenom bojom i prva asocijacija na zelenu boju je priroda.

DSC_0040

Još jedno malo jezero sa pogledom na Ravnu stenu (Grad). Mali odmor ovde itekako je dobrodošao…

DSC_0041

…jer u blizini jezera je jedna vodenica, staza tik pored potoka koja vodi u šumu, mali letnjikovac koji ima lep pogled na jezero i Ravnu stenu (Grad) i pravi je kutak za odmor u prirodi.

DSC_0048

Najpopularniji vidikovac na Tari je “Banjska stena”. Nalazi se na nadmorskoj visini od 1065m. Od Mitrovca, turističkog naselja udaljen je oko 6km.

DSC_0050

Do njega se lako stiže šumskim putem a na samom vidikovcu postoje klupe i sigurnosne ograde. Pogled koji se pruža na kanjon reke Drine, ostaje duboko urezan u sećanju. Pravi odmor za oči.

DSC_0057

Planina Tara je 80% prekrivena šumom. Zelenilo i obilje svežeg vazduha je ono što čini ovu teritoriju prirodnim carstvom.

DSC_0062

U blizini Zaovljanskih jezera krije se spomenik prirode, Ravna stena (Grad), 870. m. nadmorske visine. Još čuva drevne ostatke utvrđenja koje je, pretpostavlja se, podignuto u šestom veku.

DSC_0063

Sjajan ambijent sa ravne stene. Pozadina je ispunjena zaseocima, jezercetom i šumskim područjem.

DSC_0066

Nepregledna šumska prostranstva svrstavaju Taru u jednu od najšumovitijih planina kako Srbije, tako i Evrope. Lava četinara i bukve preplavila je područje oko ove stene.

DSC_0076

Iz zaseoka Trifkovići kreće se u dvočasovno spuštanje u kanjon Belog Rzava. Dobar deo šume izgoreo je u požaru 2012. godine.

DSC_0089

Istoimena reka Beli Rzav izvire u selu Zaovine i dugačka je 23km. Temperatura vode ove reke tokom leta je između 8 i 11 C i jedna je od najčistijih reka u Srbiji.

DSC_0090

Uz reku se izdižu strme litice koje sužavaju kanjon, tako da nije moguće ići obalom, vodu je potrebno pregaziti što uz pomoć štapa nije teško, voda je plitka. Što se dublje ulazi u kanjon, tako se i litice sklapaju nad glavom, nebo se jedva vidi.

DSC_0092

Odlika kanjona je njegova boja korita, koga čini kamenje izrazito svetlo-bele boje. Zahvaljujući takvom koritu, tokom leta i tokom najviših temperatura, Beli Rzav je veoma hladna reka.

DSC_0098

Četvoročlana ekspedicija tumara ovim krajevima.

DSC_0101

Kanjon i njegova okolina su prirodno stanište mrkog medveda na Tari i tu je nastanjeno oko 50 jedinki, što je najbrojnija populacija medveda u Srbiji.

DSC_0103

Medveda nismo videli ali jesmo nekoliko belouški.

DSC_0108

Posle izlaska iz kanjona, penjemo se do granice sa BiH i uspevamo da se nađemo u zemlji hobita.

DSC_0112

Blizu vrha Zborište, pogled puca na Zaovinsko jezero. Ovo veštačko jezero nastalo je u periodu od 1975. do 1983. godine, najveća dubina je 110m. U blizini brane je i mesto gde je Josif Pančić otkrio Pančićevu omoriku.

DSC_0126

20km od Zaovina, put vodi do etno-sela Drvengrad, još je poznat i kao Mećavnik. Na glavnoj ulici koja nosi ime Ivo Andrić, nalazi se mala drvena pravoslavna crkva sa drvenim zvonikom. Drvengrad je etno-selo u gradskom obličju i strukturi.

DSC_0118

Najzaslužniji za veliku popularnost ovog etno-sela jeste Emir Kusturica koji je osnovao ovo mesto za potrebe snimanja filma “Život je čudo”. Svoje ulice imaju i Maradona, Če Gevara, Novak Đoković i ostale slavne ličnosti.

DSC_0119

DSC_0122

Brvnare u Drvengradu imaju svoju namenu. U njima su smeštene biblioteke, galerije, prodavnice suvenira, restorani nacionalne kuhinje, bioskop itd.

DSC_0129

Obišli smo i železničku stanicu “Jatare” kroz koju prolazi pruga “Šarganska osmica”. Istorija ove pruge stara je više od 100. god.

DSC_0135

2003. god. jedna deonica je otvorena za turiste. Voz prolazi kroz 22. tunela, 5. mostova i savladava visinsku razliku od 300 mnv. Putnici mogu da vide atraktivne predele u toku sat vremena vožnje.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: