Skoplje / Planina Vodno (Makedonija)

MAPA

27 – 29 Novembar 2017

Kucnuo je čas. Put Skoplja započinjem oko 08:30 iz NS-a, veoma brzim i najuzbudljivijim načinom putovanja – autostopom. Ređali su se kamioni, kombiji i automobili jedan za drugim, od onih što su išli 40 km/h pa do jednog koji je jurcao rekordnih 190 km/h (jedan stariji čovek je vozio toliko na relaciji Beograd-Jagodina). Zahvalnost dugujem svim ljudima koji su me povezli i učinili da stignem ekspresno od tačke A do tačke S(koplja). Promenljivo vreme kreće na krajnjem jugu Srbije, negde kod Vranja. Sneg uveliko veje, vetar tutnji a mrak se spušta sat vremena ranije, malo je poranio danas… Granice južnih suseda otvaraju se i očas posla eto me vo Makedonija. Pređeno je oko 520km i vreme je za obilazak grada.

DSC_0006

Trijumfalna kapija upotpunjuje novi, antički izgled Skoplja koji je prilično modernizovan i izgrađene su brojne palate, mostovi i statue poslednjih nekoliko godina.

DSC_0013

Spomenik podignut Aleksandru Makedonskom u centru grada, nosi naziv “Ratnik na konju”. Visok je 28 metara.

DSC_0016

Jedna od najvećih građevina u projektu “Skoplje 2014” je ogroman Arheološki muzej, zajedno sija sa mostom civilizacije koji je dekorisan brojnim skulpturama.

DSC_0021

Dušanov most (nazvan još i Kameni most) je most preko reke Vardar i povezuje staru čaršiju i Trg Makedonije tj. stari i novi deo grada. Ovaj srednjovekovni most je izgrađen u periodu između 1451. i 1469. na temeljima iz 6. veka. Jedina građevina u Skoplju koja nije pretrpela oštećenje tokom razornog zemljotresa 1963. godine.

DSC_0025

Most me je odveo do stare skopske čaršije gde su me dočekale prazne ulice, bez žive duše i raznobojni kišobrani koji lebde u vazduhu. Po koji nalet vetra me prati do hostela koji se nalazi u gradskoj četvrti “Kisela Voda”.

DSC_0045

Jutro je započelo jogurtom, mekikama i istim onim vetrom od sinoć koji me je napao k’o zlo vreme, isto tako su me napali i kerovi na početku pešačenja ka planini Vodno pa sam se pretvorio u Usaina Bolta i brže bolje utekao. Staza je vodila pored starih kuća, ambasade Francuske i fudbalskog igrališta a brojni vidikovci nalazili su se u podnožju planine.

DSC_0053

Pogled na grad i okolinu je izuzetan a postaje sve lepši na većim visinama.

DSC_0051

Skoplje je glavni i najveći grad Makedonije, leži na 240 metara nadmorske visine i ima oko 550.000 stanovnika (680.000 sa okolinom). Susedna planina koju vidimo je Skopska Crna Gora, čiji su vrhovi pod snežnim pokrivačem. Trenutno se nalazim u blizini Srednjeg Vodna.

DSC_0063

Od srednjeg Vodna (oko 500 mnv.) sneg koji je napadao prethodnih dana malo mi je otežao penjanje. Na putu ka vrhu srećem još dvoje planinara koji su penjali najviši vrh i nekoliko njih koji su se spuštali.

DSC_0064

Iza sebe sam ostavljao urbane kvartove a ispred se pružao surov i veličanstven teren okovan snegom.

DSC_0103

Šar Planina vidljiva u daljini, provodi svoje vreme pokrivena snežnim jorganom, danonoćno motri na Skoplje kojem poručuje: “Vidimo se i sutra u isto vreme na istom mestu”.

DSC_0070

Zaleđeni put blizu vrha.

DSC_0072

Nakon dva sata uspona stiže se na najviši vrh planine Vodno, 1066. m. Na vrhu je postavljen Milenijumski krst 2002. godine. i označava 2000. godina Hrišćanstva u Makedoniji i svetu. Zanimljivo da je Makedonija na 5. mestu u Evropi po najvećoj prosečnoj nadmorskoj visini. Zemlja obiluje planinama, jezerima i ima jako lepu prirodu.

DSC_0086

Po mom mišljenju planina nije toliko teška za uspon, staze su dobro obeležene i do vrha se ide uglavnom kroz šumu. Uspon po snegu i zaleđenom terenu predstavlja kakvu-takvu avanturu jer jednostavno nema ništa uzbudljivijeg i težeg u datom trenutku.

DSC_0095

Milenijumske senke nad Balkanom.

Iako sam baldisao provevši pola dana na planini, penjući, spuštajući i proklizavajući po ledu nebrojeno puta, skupio sam snage za drugu polovinu dana. Našao sam se u civilizaciji šetajući ulicama grada. Popodnevna zbrka na ulicama Skoplja dala mi je ideju za nekoliko fotografija.

DSC_0109

Sveti Konstantin i Elena – makedonska pravoslavna crkva u izgradnji od 2012. godine. Prvobitan hram je bio sagrađen 1919. ali je srušen u zemljotresu.

DSC_0115

Ponovo se vraćam na Trg Makedonije, glavni trg grada.

DSC_0116

Prelaskom preko Dušanovog (Kamenog) mosta i reke Vardar, stiže se do tvrđave koja je jasno vidljiva na jednom uzvišenju. Sem jedne grupe turista iz Turske, tvrđava Kale bila je pusta tog 28. Novembra 2017. godine Gospodnje.

DSC_0118

Tvrđava Kale je podignuta u 6. veku, od velikih kamenih blokova uzetih iz obližnjeg Skupija – grada razorenog u zemljotresu 518. godine.

DSC_0117

Car Dušan je krunisan za cara Srba i Grka 1346. godine u tvrđavi Kale. Tada je i premestio prestonicu iz Prizrena u Skoplje, a do kraja 14.veka ovde su se nalazile 4 crkve, podignute su 2 kule i zidine ove tvrđave su proširene u to vreme.

DSC_0124

Inače Kale u prevodu sa turskog znači – utvrđenje, tvrđava.

DSC_0120

I na krajot na svetot so tebe, gazime se pred sebe.

Stadion “Filip II Arena”, kapaciteta 33.460 mesta. Na ovom stadionu igra nacionalni tim Makedonije kao i fudbalski klubovi Vardar i Rabotnički.

DSC_0123

Pogled sa tvrđave na centar Skoplja. Inače sa ove strane Vardara gde se nalazi tvrđava i stari deo grada, većinsko stanovništvo čine Albanci.

DSC_0130

DSC_0125

Najveća čaršija na Balkanu je stara Skopska čaršija, ujedno i jedna od najvećih atrakcija grada. Bila je trgovački centar još od 12.veka. Postoje navodi o tome da su trgovci iz Dubrovnika i Venecije počeli da je grade. Čaršijom preovladava osmanska arhitektura. Tu se nalazi nekoliko džamija, mauzolej, dve crkve i sat-kula.

DSC_0131

Skoplje je multietnički grad gde pretežno žive Makedonci, Albanci, Srbi, Turci, Bošnjaci i Romi.

DSC_0133

Saborna crkva svetog Klimenta Ohridskog u Skoplju, ujedno je i najveća makedonska pravoslavna crkva.

DSC_0137

Na izlasku iz Skoplja krenuo sam sa stopiranjem ujutru. Šar Planina iza mene oduševila me je svojom lepotom a moja naredna, prolazna stanica je Tetovo. Zatim sam se zaustavljao još u Gostivaru, Nacionalnom parku Mavrovo, Kičevu i Strugi, da bih popodne stigao do granice sa Albanijom. Pozdravljam te MKD, upadam u ALB.

NASTAVAK > Albanija

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: